Monakolina K
– fitostatyna (naturalna statyna) otrzymana ze standaryzowanego ekstraktu z czerwonych drożdży (Monascus purpureus) z ryżu - przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu. Po raz pierwszy obniżające cholesterol działanie monakoliny K opisano w 1980 r [1]. Do dziś wykonano szereg randomizowanych, kontrolowanych placebo badań, w których wykazano korzystne efekty preparatów z monakoliną K pochodzącą z czerwonych drożdży z ryżu w leczeniu zaburzeń lipidowych. W celu uzyskania deklarowanego efektu – utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi – osoby dorosłe powinny spożywać dziennie 10 mg monakoliny K z czerwonego fermentowanego ryżu.

Witaminy z grupy B (B6, B12) – biorą udział w prawidłowym metabolizmie homocysteiny. Ponadto witaminy z grupy B przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Kwas foliowy – bierze udział w prawidłowym metabolizmie homocysteiny.

Chrom
– który pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu glukozy oraz prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.

Koenzym Q10