Szakszuka z łososiem

KOLACJA – ok. 615 kcal/porcja

 

Składniki (1 duża porcja)

  • cebula – 1 sztuka (115 g – 46 kcal)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g – 7 kcal)
  • łosoś wędzony – porcja (80 g – 122 kcal)
  • olej słonecznikowy – 1 łyżka (10 g – 90 kcal)
  • sól - szczypta
  • kmin rzymski – ½ łyżeczki (3g – 1 kcal)
  • pomidory w puszce krojone – 1 puszka (400 g – 140 kcal)
  • ostra papryka – wg uznania
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (50 g – 46 kcal)
  • jajka – 2 sztuki (110 g – 160 kcal)
  • świeżo zmielony pieprz – wg uznania
  • szczypiorek – 2 łyżki (10 g – 3 kcal)

 

Przepis na szakszukę z łososiem

 

Sposób przygotowania

 

  1. Pokrój cebulę w pióra, drobno posiekaj ząbek czosnku oraz pokrój w kawałki łososia.
  2. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj szczyptę soli, pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie kmin rzymski.
  3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pomidory z puszki. Zamieszaj i smaż ok. 5 minut.
  4. Dodaj ostrą paprykę i koncentrat pomidorowy. Smaż kolejne 5 minut.
  5. Dodaj pokrojonego w duże kawałki łososia.
  6. Zrób w sosie 2 wgłębienia i wbij w nie jajka. Smaż pod przykrywką, około 3 minut, aż jajka się zetną.
  7. Gotową szakszukę dopraw według uznania i posyp posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

Pomidory

Zawierają likopen, nadający im czerwoną barwę. Jest on antyutleniaczem, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy.