Co to jest cholesterol?
Cholesterol to związek zaliczany do lipidów. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jest niezbędny do wytwarzania hormonów płciowych, nadnerczowych, witaminy D3 oraz kwasów żółciowych. Jest składnikiem błon komórkowych wszystkich komórek.
Jednak nadmiar cholesterolu jest szkodliwy. Przez to, że sprzyja rozwojowi miażdżycy tętnic, zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych takich jak zawał serca, udar niedokrwienny mózgu.
Skąd się bierze cholesterol?
Cholesterol może być dostarczany z pożywieniem i produkowany przez nasz organizm.
Źródłem cholesterolu w pożywieniu są głównie tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso i jego przetwory, jaja, a w mniejszym stopniu nabiał.
Cholesterol wewnątrz organizmu jest produkowany przede wszystkim w wątrobie, jelitach i skórze.
Jakie są rodzaje cholesterolu?
Cholesterol LDL – to tzw. „zły cholesterol”. Jego podwyższony poziom jest związany z szybszym rozwojem miażdżycy, gdyż odpowiada za odkładanie się cholesterolu w ścianach tętnic – powstawanie blaszek miażdżycowych zwężających naczynia krwionośne.
Cholesterol HDL – to tzw. „dobry cholesterol”. Jego wyższy poziom zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, gdyż odpowiada on za transport cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie jest metabolizowany i wydalany z żółcią.
Dlaczego hipercholesterolemia jest niebezpieczna?
Choroby układu sercowo-naczyniowego zabijają każdego roku ponad 4 miliony osób w Europie. Liczba zgonów jest większa wśród kobiet.
Podwyższony poziom cholesterolu jest jednym z głównych czynników zwiększającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Dlatego tak ważne jest promowanie zdrowego stylu życia, na który składa się: właściwy sposób odżywiania, aktywność fizyczna, rzucenie palenia tytoniu oraz dbanie o prawidłowe stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze.
Stosowanie się do tych zasad umożliwiłoby zapobiegnięcie ≥ 80% chorób sercowo-naczyniowych.
Jak wspierać organizm w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu?
Jakie zmiany stylu życia najskuteczniej wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu?
Z danych potwierdzonych badaniami naukowymi wynika, że najskuteczniej na poprawę profilu lipidowego wpływają:
- zmniejszenie spożycia tłuszczów trans
- zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych
- zmniejszenie nadmiernej masy ciała
- zmniejszenie spożycia alkoholu
- zmniejszenie łącznego spożycia węglowodanów
- zmniejszenie spożycia mono- i disacharydów
- zwiększenie spożycia błonnika
- spożywanie żywności funkcjonalnej wzbogaconej fitosterolami
- stosowanie suplementów zawierających czerwony fermentowany ryż
- stosowanie suplementów zawierających wielonienasycone tłuszcze z grupy omega-3
- zwiększenie zwykłej aktywności fizycznej
Piśmiennictwo:
- Herman P., Cholesterol i triglicerydy – panel lipidowy, https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy, dostęp 13.08.2019
- Kopeć G., Co to jest cholesterol?, https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62068,co-to-jest-cholesterol, dostęp 13.08.2019
- Wnęk D., Cholesterol, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol, dostęp 13.08.2019
- Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku, Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1234–1318; DOI: 10.5603/KP.2016.0157