Produkty, których należy unikać:
tłuszcze zwierzęce: masło, smalec, słonina
tłuste wędliny i mięsa: pasztety, parówki, kiełbasy suche, kabanosy, kaszanki, podroby (wątróbka, móżdżek)
tłusty nabiał: sery żółte, sery topione, sery pleśniowe, mleko powyżej 2% tłuszczu, twarogi tłuste, tłuste jogurty, np. jogurt bałkański
produkty bogate w węglowodany rafinowane i tłuszcze twarde: ciasta, ciasteczka, batony, czekolada, lody, chipsy
Produkty, które należy uwzględnić w diecie:
produkty bogate w błonnik pokarmowy
zarodki pszenne, otręby pszenne, płatki owsiane, pieczywo żytnie razowe, pieczywo graham, kasze gruboziarniste, nasiona roślin strączkowych
tłuszcze roślinne i rybie
oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, olej z zarodków pszennych, olej z wiesiołka, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby morskie - sardynki, makrela, łosoś, płastuga, śledź, pstrąg, tuńczyk, olej rzepakowy, olej sojowy, orzechy
niskotłuszczowe produkty zwierzęce
mięso oraz wędliny z kurczaka i indyka, wołowiny oraz cielęciny, chude sery twarogowe, mleko o zawartości tłuszczu do 2%, naturalne jogurty, kefiry i maślanki
warzywa
zarówno warzywa surowe, jak i gotowane oraz z puszki
owoce
świeże owoce oraz soki owocowe
Technika ma znaczenie!
Podczas przyrządzania posiłków należy wystrzegać się smażenia. Ta technika może powodować nawet 3-krotne zwiększenie zawartości tłuszczu w potrawach! Lepiej upiec posiłek w folii lub w rękawie, ugotować go na parze, dusić, czy grillować.