Owsianka z malinami

ŚNIADANIE – ok. 603 kcal/porcja

 

Składniki (1 porcja)

  • górskie płatki owsiane – 7 łyżek (70 g – 263 kcal)
  • woda – 1 szklanka
  • mleko migdałowe – 2/3 szklanki (154 g – 37 kcal)
  • suszone daktyle – 3 sztuki (15 g – 45 kcal)
  • maliny – garstka świeżych lub mrożonych (70 g – 36 kcal)
  • miód – 2 łyżki (50 g – 162 kcal)
  • płatki migdałów – 1 łyżka (10 g – 60 kcal)

 

Przepis na owsiankę z malinami

 

Sposób przygotowania

 

  1. Przepłucz pod bieżącą wodą płatki owsiane.
  2. Zalej płatki owsiane wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Posiekaj daktyle.
  4. Dolej mleko migdałowe i dorzuć do płatków posiekane daktyle. Gotuj ok. 5 minut, mieszając.
  5. Dorzuć do garnka maliny (zostaw kilka sztuk do dekoracji) i wymieszaj z gotującą się owsianką.
  6. Wyłóż do miseczki lub słoika.
  7. Udekoruj owocami, oprósz płatkami migdałów.

 

 

 

Płatki owsiane

Zawierają rozpuszczalny błonnik, który jest bogaty w lipoproteiny i pomaga zmniejszyć gęstość LDL (złego cholesterolu) we krwi.