Owsianka z malinami
ŚNIADANIE – ok. 603 kcal/porcja
Składniki (1 porcja)
- górskie płatki owsiane – 7 łyżek (70 g – 263 kcal)
- woda – 1 szklanka
- mleko migdałowe – 2/3 szklanki (154 g – 37 kcal)
- suszone daktyle – 3 sztuki (15 g – 45 kcal)
- maliny – garstka świeżych lub mrożonych (70 g – 36 kcal)
- miód – 2 łyżki (50 g – 162 kcal)
- płatki migdałów – 1 łyżka (10 g – 60 kcal)
Sposób przygotowania
- Przepłucz pod bieżącą wodą płatki owsiane.
- Zalej płatki owsiane wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Posiekaj daktyle.
- Dolej mleko migdałowe i dorzuć do płatków posiekane daktyle. Gotuj ok. 5 minut, mieszając.
- Dorzuć do garnka maliny (zostaw kilka sztuk do dekoracji) i wymieszaj z gotującą się owsianką.
- Wyłóż do miseczki lub słoika.
- Udekoruj owocami, oprósz płatkami migdałów.
Płatki owsiane
Zawierają rozpuszczalny błonnik, który jest bogaty w lipoproteiny i pomaga zmniejszyć gęstość LDL (złego cholesterolu
) we krwi.