Co to są nutraceutyki?
Dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu duże znaczenie ma prozdrowotny styl życia, a szczególnie prawidłowe odżywianie. Ważne jest ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans, zwiększenie spożycia błonnika i dbanie o prawidłową masę ciała. Wsparciem może być także stosowanie żywności funkcjonalnej zawierającej fitosterole, czosnek, bergamotę, polikosanol czy czerwony ryż drożdżowy (monakolina K)1.
Co to są nutraceutyki?
Nutraceutyki to inaczej żywność funkcjonalna, czyli naturalne składniki diety, które wspomagają osiąganie celów w zakresie stężeń lipidów. Dodatkowo większość tych naturalnych produktów wpływa także korzystnie na stężenie glukozy, insulinooporność czy ciśnienie krwi. Nutraceutyki, pod warunkiem zachowania wysokiej jakości produkcji, są bezpieczne1. Przykłady nutraceutyków z udokumentowanymi właściwościami wpływających korzystnie na poziom cholesterolu to m.in. czerwony ryż drożdżowy, sok bergamotowy oraz czosnek.
Czerwony ryż drożdżowy - sekret chińskiego ryżu
Czerwony ryż drożdżowy zawiera monakolinę K, której cząsteczka jest identyczna z lowastatyną (jedną z pierwszych odkrytych statyn). Mechanizm działania monakoliny jest więc taki sam jak statyn. Regularne stosowanie preparatów z monakoliną wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Badania wskazują, że stosowanie czerwonego ryżu jest bezpieczne, a działania niepożądane występują u mniej niż 0,04% osób. Jednak aby jeszcze bardziej zadbać o bezpieczeństwo pacjentów, ze względu na trwającą dyskusję i ostatnią roboczą rekomendację Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zawartość monakoliny K w suplementach została zmniejszona z 10 do poniżej 3 mg1.
Bergamota - klejnot Kalabrii
Pochodząca prawdopodobnie z Indii pomarańcza bergamota, nazywana bergamotką jest obecnie uprawiana głównie w regionie Kalabrii na południu Włoch. To niewielkie, dorastające do 4 m wysokości, trudne w uprawie drzewo, kwitnie dwa razy w roku. Owoce przypominające małą pomarańczę są gorzkie. Nazwa pochodzi od włoskiego miasta Bergamo, znanego od wieków ze sprzedaży olejku z bergamoty. Głównym źródłem olejku bergamowego jest gruba skórka pomarańczy, Aby otrzymać 0,5–1 kg olejku potrzeba aż 350 - 800 owoców2.
Sok bergamotowy jest szczególnie bogaty we flawonoidy (flawanony i flawony). Mechanizm działania flawonoidów polega najprawdopodobniej na aktywacji enzymu wpływającego na regulację metabolizmu glukozy i kwasów tłuszczowych w organizmie2.
Czosnek – dar natury
Czosnek jest kolejnym składnikiem o potwierdzonym korzystnym wpływie na profil lipidowy: poziom cholesterolu LDL1, trójglicerydów i HDL cholesterolu. Zawarte w czosnku rozpuszczalne w tłuszczach związki siarki prawdopodobnie zmniejszają wytwarzanie cholesterolu3.
Dla kogo odpowiednie będą naturalne produkty?
Powyżej opisane składniki mogą stanowić cenne uzupełnienie diety osób dbających o prawidłowy poziom cholesterolu, będących we wczesnej fazie terapii dyslipidemii czy nietolerujących statyn1.
- Banach M. et al., WYTYCZNE PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT DIAGNOSTYKI i LECZENIA ZABURZEŃ LIPIDOWYCH w POLSCE 2021, LEKARZ POZ 4/2021
- Barylski M. et al., Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej, Folia Cardiologica 2018; 13, 3: 222–235
- Kania-Dobrowolska M. et al, Imbir i czosnek – surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy, Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2020, s. 169-176