Wiosenna dieta
Twój organizm może potrzebować zastrzyku witamin i minerałów po zimie. Odpowiednio zbilansowana dieta pozytywnie wpłynie na samopoczucie, a spożywanie określonych produktów także na prawidłowy poziom cholesterolu!
Rzeżucha
Powszechnie nazywana rzeżuchą pieprzyca siewna jest źródłem wielu witamin (A, C, E, K), dzięki którym jej spożycie wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i wpływa korzystnie na procesy miażdżycowe1.
Szparagi
Zawierają witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także witaminę C oraz sterole roślinne, które przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi2,3. Warto również wiedzieć, że w skórce zielonych szparagów znajduje się wiele składników mineralnych2.
Rzodkiewka
Rzodkiewki zawierają przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać czynniki ryzyka związane z zawałem serca czy udarem4. To warzywo wspomaga także pracę wątroby, pobudza ją do wydzielania żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie5.
Aktywność fizyczna
Wiosną mamy więcej energii i sprzyjające warunki pogodowe, by uprawiać aktywność fizyczną na świeżym powietrzu. Korzystajmy z nich, w trosce o sprawne ciało, dobry humor i prawidłowy poziom cholesterolu.
Nordic walking
Jest coraz popularniejszą metodą rekreacji, a także treningów rehabilitacyjnych. U osób praktykujących regularnie zauważono poprawę funkcjonowania układu krążenia, a także wzrost poziomu cholesterolu HDL we krwi6.
Na spacer do lasu
Wśród przyczyn podwyższonego poziomu cholesterolu wymienia się stres7. Już kilka minut spędzonych wśród zieleniących się drzew wpłynie pozytywnie na samopoczucie. Szczególnie gatunki iglaste mają właściwości odprężające i wyciszające – m.in. za sprawą zawartości olejków eterycznych8.
Taniec
Dla osób chcących zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu rekomendowane są ćwiczenia angażujące jak najwięcej mięśni. Według danych WHO wysiłek o umiarkowanej intensywności trwający 2,5 godziny w tygodniu, pozwala obniżyć ryzyko chorób układu krążenia aż o 30%!9 Jeśli nie chcecie wychodzić z domu, włączcie ulubioną playlistę i tańczcie – na zdrowie!
Rozkwitnij na wiosnę
Potraktuj nadejście kolejnej pory roku jako impuls do zmian. Pomyśl, co jeszcze mógłbyś zrobić, by Twój styl życia lepiej służył Twojemu organizmowi.
Czytaj etykiety produktów spożywczych
Producenci żywności mają obowiązek informować nas, co znajduje się w produkcie. To ważne, by umieć te informacje prawidłowo odczytać! Pomoże to wybierać artykuły z mniejszą ilością soli, cukru i bez szkodliwych konserwantów10.
Redukuj ryzyko
Pamiętaj, że wśród głównych przyczyn zbyt wysokiego poziomu cholesterolu wyróżnia się m.in. otyłość, nieodpowiednią dietę, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, a także szeroki obwód talii. Zastanów się i skonsultuj z lekarzem, czy właściwie dbasz o siebie11.
Mierz ciśnienie
Podwyższone ciśnienie tętnicze jest głównym powodem przedwczesnej śmierci, zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek. Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych rośnie dodatkowo, kiedy nadciśnieniu towarzyszy podwyższony poziom cholesterolu LDL. Codziennie mierz ciśnienie tętnicze, by móc zareagować w razie gdyby wyniki pomiarów odbiegały od normy12.
- 10 właściwości zdrowotnych i leczniczych rzeżuchy, dostęp: https://verdum.pl/rzezucha-wlasciwosci-zdrowotne-lecznicze/ (12.03.2021)
- Jaczewska-Schuetz. J., Odżywianie sezonowe – wiosna, dostęp: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-sezonowe-----wiosna (02.03.2021)
- Majewska M., Szparagi – właściwości i wartości odżywcze, dostęp: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-9gYE-3ebt-eca5.html#szparagi-wlasciwosci-zdrowotne (03.03.2021)
- Ciemiecka A., Rzodkiewka – właściwości, wartości odżywcze, działanie prozdrowotne, dostęp: https://wylecz.to/zywnosc/rzodkiewka-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-dzialanie-prozdrowotne/ (11.03.2021)
- Olejnik I., Rzodkiewka, dostęp: https://zywienie.abczdrowie.pl/rzodkiewka (11.03.2021)
- Żychowicz P., Nordic walking, dostęp: https://www.mp.pl/pacjent/rehabilitacja/kinezyterapia/trening-fizyczny/123161,nordic-walking (02.03.2021)
- Czaja-Mitura I., Merecz-Kot D., Szymczak W., Bortkiewicz A., Czynniki ryzyka chorób układu krążenia (CVD) a stres życiowy i zawodowy u policjantów, Medycyna Pracy 2013;64(3):335–348
- 4 powody, żeby wybrać się na spacer do lasu!, dostęp: https://www.zikodlazdrowia.org/blog/4-powody-zeby-wybrac-sie-na-spacer-do-lasu/ (11.03.2021)
- Malara M., Wpływ wysiłku fizycznego na profil lipidowy, dostęp: https://ncez.pl/aktywnosc-fizyczna/osoby-dorosle/wplyw-wysilku-fizycznego-na-profil-lipidowy (11.03.2021)
- Gierada E., Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych, dostęp: https://dietetycy.org.pl/dlaczego-warto-czytac-etykiety-produktow-spozywczych/ (11.03.2021)
- Wańczyk-Dręczewska B., Cholesterol LDL, dostęp: https://www.medonet.pl/badania,cholesterol-ldl--zly-cholesterol----norma-badania-w-surowicy,artykul,1570148.html#cholesterol-ldl-czynniki-ryzyka (11.03.2021)
- Wytyczne ESC/ESH dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym (2018), Kardiologia Polska 2019; 77, 2: 71–159; DOI: 10.5603/KP.2019.0018
Niniejszy serwis poświęcony jest tematyce zdrowego stylu życia oraz zdrowia, jednakże ma on jedynie charakter edukacyjny i informacje dotyczące produktów opisanych w serwisie nie mogą zastąpić porady lekarza lub innego wykwalifikowanego specjalisty, w związku z czym nie ponosimy odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie i nie gwarantujemy wyników zastosowania produktów i porad/informacji. Szczegółowe informacje o warunkach korzystania z serwisu znajdują się tutaj.