Szakszuka z łososiem
KOLACJA – ok. 615 kcal/porcja
Składniki (1 duża porcja)
- cebula – 1 sztuka (115 g – 46 kcal)
- czosnek – 1 ząbek (5 g – 7 kcal)
- łosoś wędzony – porcja (80 g – 122 kcal)
- olej słonecznikowy – 1 łyżka (10 g – 90 kcal)
- sól - szczypta
- kmin rzymski – ½ łyżeczki (3g – 1 kcal)
- pomidory w puszce krojone – 1 puszka (400 g – 140 kcal)
- ostra papryka – wg uznania
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (50 g – 46 kcal)
- jajka – 2 sztuki (110 g – 160 kcal)
- świeżo zmielony pieprz – wg uznania
- szczypiorek – 2 łyżki (10 g – 3 kcal)
Sposób przygotowania
- Pokrój cebulę w pióra, drobno posiekaj ząbek czosnku oraz pokrój w kawałki łososia.
- Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj szczyptę soli, pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie kmin rzymski.
- Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pomidory z puszki. Zamieszaj i smaż ok. 5 minut.
- Dodaj ostrą paprykę i koncentrat pomidorowy. Smaż kolejne 5 minut.
- Dodaj pokrojonego w duże kawałki łososia.
- Zrób w sosie 2 wgłębienia i wbij w nie jajka. Smaż pod przykrywką, około 3 minut, aż jajka się zetną.
- Gotową szakszukę dopraw według uznania i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Pomidory
Zawierają likopen, nadający im czerwoną barwę. Jest on antyutleniaczem, który zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy.