Trzymaj poziom

Jak utrzymać prawidłowe stężenie poziomu cholesterolu LDL i redukować ryzyko hipercholesterolemii?

 

Rzuć palenie

Zrezygnowanie z papierosów poprawia stężenie cholesterolu HDL, czyli „dobrego cholesterolu”. Od momentu ostatniego papierosa odnotowuje się jego duży wzrost w czasie krótszym niż trzy tygodnie2!

 

Zadbaj o siebie

Hipercholesterolemia może być składową obrazu klinicznego chorób takich jak niedoczynność tarczycy, czy niewydolność nerek i w takiej sytuacji wymaga leczenia choroby podstawowej3.

 

Bądź aktywny

Aktywność fizyczna zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. Zaleca się 30 minut ćwiczeń dziennie– najlepszy będzie wysiłek fizyczny o umiarkowanej intensywności (np. wolna jazda na rowerze, odkurzanie, koszenie trawnika i inne prace w ogrodzie, taniec towarzyski, aerobik w wodzie)5.

 

Pamiętaj o wadze

Redukcja masy ciała, nawet niewielka (o 5–10% początkowej wartości), zmniejsza zaburzenia lipidowe i korzystnie wpływa na inne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego występujące często u osób z zaburzeniami lipidowymi6.

 

Zbijaj cholesterol

Można rozważyć stosowanie preparatów z monakoliną K (naturalną statyna z fermentowanego czerwonego ryżu) u osób ze zwiększonym stężeniem cholesterolu w osoczu, które nie kwalifikują się do leczenia statynami, ze względu na zbyt małe całkowite ryzyko sercowo-naczyniowe7.

 

Kontroluj cholesterol

Niski stopień wykrywalności zaburzeń lipidowych jest jedną z przyczyn nieskuteczności leczenia.

Zaleca się rutynowe badanie lipidogramu u:

  • dorosłych mężczyzn > 40 r.ż.
  • kobiet > 50 r.ż. lub po menopauzie.

 

Wcześniejsze badanie powinny rozważyć m.in. osoby z:

  • rozpoznaną chorobą układu sercowo-naczyniowego
  • rozpoznaną chorobą tętnic obwodowych
  • cukrzycą
  • otyłością
  • nadciśnieniem tętniczym
  • umiarkowaną lub ciężką przewlekłą chorobą nerek1

 

Jedz zdrowo

Szczególny wpływ na wysokie stężenie cholesterolu LDL mają:

nasycone kwasy tłuszczowe

  • tłuste mięsa i wyroby wędliniarskie
  • produkty nabiałowe z dużą zawartością tłuszczu

 

izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych

  • tłuszcze cukiernicze, frytury, margaryny twarde
  • gotowe wyroby cukiernicze
  • produkty typu fast food oraz zupy i sosy gotowe do szybkiego przygotowania

 

cholesterol pokarmowy

  • żółtko jaj
  • podroby i wędliny podrobowe4

 

Warto sięgnąć po produkty zawierające:

jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe

  • oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
  • nietropikalne oleje roślinne
  • ryby morskie

 

rozpuszczalny błonnik pokarmowy

  • produkty pełnoziarniste
  • nasiona roślin strączkowych
  • surowe warzywa i owoce (szczególnie jabłka i owoce cytrusowe)5

 

sterole i stanole roślinne

  • ziarno sezamowe
  • pestki słonecznika
  • olej kukurydziany i słonecznikowy
  • żywność funkcjonalna (margaryny, jogurty, serki)4

 

antyoksydanty

  • warzywa i owoce

 

Warto pamiętać o ograniczeniu soli, która zwiększa ciśnienie tętnicze krwi4.

Ważne są też techniki przygotowania żywności – smażenie może powodować nawet 3-krotne zwiększenie zawartości tłuszczu w potrawach.

 

  1. F. M. Szymański i in., Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce — III Deklaracja Sopocka Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 15, nr 4, 200
  2. B. A. Forey, J. S. Fry, P. N. Lee, A. J. Thornton & K. J.Coombs, The effect of quitting smoking on HDL-cholesterol - a review based on within-subject changes, Biomarker Researchvolume 1, Article number: 26 (2013), 13.09.2013, [dostep: 13.08.2019], https://biomarkerres.biomedcentral.com/articles/10.1186/2050-7771-1-26
  3. Hipercholesterolemia - objawy, leczenie, leki i dieta, [dostęp: 13.08.2019], https://www.medme.pl/choroby/hipercholesterolemia,165.html
  4. B. Cybulska, Dieta w hipercholesterolemii. Zdrowe odżywianie pacjentów ze zwiększonym stężeniem cholesterolu całkowitego, [dostęp:13.08.2019], https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/88067,dieta-w-hipercholesterolemii-zdrowe-odzywianie-pacjentow-ze-zwiekszonym-stezeniem-cholesterolu-całkowitego
  5. K. Arent-Piotrowska, Hipercholesterolemia – zmora dzisiejszych czasów. Co zrobić, by zapobiec jej konsekwencjom w świetle aktualnych zaleceń kardiologicznych, Probl Hig Epidemiol 2018, 99(2): 110-111
  6. A.M. Dattilo, P.M. Kris-Etherton, Effects of weight reduction on blood lipids and lipoproteins: a meta-analysis, Am J Clin Nutr, 1992; 56: 320–328
  7. Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku ,Wytyczne Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1264

 

Niniejszy serwis poświęcony jest tematyce zdrowego stylu życia oraz zdrowia, jednakże ma on jedynie charakter edukacyjny i informacje dotyczące produktów opisanych w serwisie nie mogą zastąpić porady lekarza lub innego wykwalifikowanego specjalisty, w związku z czym nie ponosimy odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie i nie gwarantujemy wyników zastosowania produktów i porad/informacji. Szczegółowe informacje o warunkach korzystania z serwisu znajdują się tutaj.