Sałatka ze szpinaku i awokado
OBIAD – ok. 607 kcal/porcja
Składniki (1 porcja)
- orzechy włoskie - garść (30 g – 194 kcal)
- awokado - 1 sztuka (140 g – 224 kcal)
- jasne winogrono – duża garść (70 g – 50 kcal)
- świeże liście szpinaku – duża garść (50 g – 12 kcal)
Dressing
- oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g – 88 kcal)
- ocet winny – ½ łyżeczki (3 g – 1 kcal)
- miód – 1 łyżeczka (12 g – 38 kcal)
Sposób przygotowania
- Posiekaj orzechy.
- Obierz awokado i pokrój w półplasterki.
- Przekrój winogrona na połówki.
- Przygotuj dressing. Wlej do miseczki oliwę i ocet winny. Dodaj miodu. Mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą.
- Wrzuć szpinak do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Skrop sałatkę tuż przed podaniem.
Awokado
Zawarte w nim tłuszcze nienasycone obniżają poziom złego
cholesterolu LDL i jednocześnie podwyższają poziom dobrego
HDL.
Szpinak
Zawiera witaminy z grupy B, które mają wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu LDL oraz przeciwutleniacze, chroniące przed miażdżycą.