Sałatka ze szpinaku i awokado

OBIAD – ok. 607 kcal/porcja

 

Składniki (1 porcja)

  • orzechy włoskie - garść (30 g – 194 kcal)
  • awokado - 1 sztuka (140 g – 224 kcal)
  • jasne winogrono – duża garść (70 g – 50 kcal)
  • świeże liście szpinaku – duża garść (50 g – 12 kcal)

 

Dressing

  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g – 88 kcal)
  • ocet winny – ½ łyżeczki (3 g – 1 kcal)
  • miód – 1 łyżeczka (12 g – 38 kcal)

 

Przepis na sałatkę ze szpinaku i awokado

 

Sposób przygotowania

 

  1. Posiekaj orzechy.
  2. Obierz awokado i pokrój w półplasterki.
  3. Przekrój winogrona na połówki.
  4. Przygotuj dressing. Wlej do miseczki oliwę i ocet winny. Dodaj miodu. Mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą.
  5. Wrzuć szpinak do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  6. Skrop sałatkę tuż przed podaniem.

 

 

 

Awokado

Zawarte w nim tłuszcze nienasycone obniżają poziom złego cholesterolu LDL i jednocześnie podwyższają poziom dobrego HDL.

 

 

Szpinak

Zawiera witaminy z grupy B, które mają wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu LDL oraz przeciwutleniacze, chroniące przed miażdżycą.